Affiches die beklijven

Gewijzigd 25 september 2021

Stop this Covid madness! Hugo de Jonge: als je je niet vaccineert raak je zeer waarschijnlijk vroeg of laat besmet...


Webmaster: Jelleke illustreert het gemak waarmee uitlatingen van deze demissionaire minister te pareren zijn en dit verklaart wellicht mede waarom hij nogal spastisch reageert op kritiek.
De waarheid is zijn grootste vijand. Zijn ambities zijn grootste goed. De Nederlandse Pravda, het AD, is zijn kennisgevingskanaal. Ze zijn in dit artikel niet bezig met nieuwswaardes. Uw belastinggeld financiert deze propaganda. De foto's zoals genomen door het AD van deze man zijn ronduit walgelijk te noemen. Download voor bezichtiging daarvoor het PDF onderaan deze pagina. Deze foto's zijn te erg voor publicatie op deze site. Hij is goedlachs op de foto's. Zolang hij niet tegengesproken wordt is ie dat altijd. Steeds duidelijker wordt dat we misleid worden. Corona is er al zo'n jaar of 60.
De uitspraak: "Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt" is hier van toepassing op de AD journalist. Waar blijven die kritische vragen toch?
Here we go, probeer alles binnen te houden...Jelleke/ Niels Klaassen 25 sep. 2021 Laatste update: 09:23


Met het loslaten van de afstandsregel zet Nederland vandaag een ‘belangrijke, betekenisvolle en symbolische’ stap naar het oude normaal, zegt demissionair minister Hugo de Jonge. Maar helemaal gerust op een winter zonder zorgen is hij niet.

Hugo de Jonge heeft weinig talent voor somberen of twijfelen. Als demissionair minister van Volksgezondheid (CDA) in de lastigste en ‘hopelijk laatste’ fase van de coronabestrijding, vindt hij vrijwel overal tegenliggers op zijn weg. Burgemeesters die even dreigden om de handhaving van de nieuwste QR-regels te weigeren, horeca-ondernemers die de kont tegen de krib gooien, een Tweede Kamer waarin de steun afbrokkelt en zorgwekkender: een flink dalend vertrouwen bij Nederlanders in de corona-aanpak.

‘Kapotte koelkast vol Janssen-vaccins en Dansen met Janssen staan volledig los van elkaar’


De Jonge waarschuwt: ‘Wie voor toilet naar binnen gaat, moet ook QR-code tonen’
Maar zijn beleid of boodschap zal hij niet veranderen, zegt De Jonge in de week dat Nederland na anderhalf jaar afscheid neemt van de 1,5 meterplicht. ,,Ik zie de kritiek vooral als collectieve uiting dat iedereen er totaal klaar mee is. Wie niet? U, ik, wij allemaal toch”, zegt de minister in een vergaderzaaltje van de tijdelijke Tweede Kamer in Den Haag. De Algemene Politieke Beschouwingen zijn even gepauzeerd, De Jonge moet deze dagen vooral luisteren, ondertussen appt en mailt hij voortdurend om vandaag de 1,5 meter los te kunnen laten. De test- en QR-systemen moeten op orde zijn, de vaccinatiegraad moet hoger.
Jelleke: De hoogte van de vaccinatiegraad wordt elke keer naar boven bijgesteld. Werd er eerst gezegd dat we met een graad van 70% groepsimmuniteit hadden nu dient het boven de 95% te moeten zijn. Daarom natuurlijk ook de kinderen vaccineren.

Het virus is nog niet weg. Maar we staan achter deze versoepeling, de adviseurs stellen dat het kan, we zien dat overal de rek eruit is Je zou het kunnen zien als een feestdag, maar er hangt een grauwsluier overheen, lijkt het. Hoe ziet u dat zelf? ,,Het is een grote dag. We zetten een betekenisvolle, belangrijke stap. Alles kan bijna weer, maar wel met coronatoegangsbewijs. Het is ook symbolisch belangrijk: die 1,5 meterregel staat symbool voor alle beperkingen, voor een periode waarin we moesten leven met onderlinge afstand, iets onnatuurlijks, zeker als je juist nabijheid zoekt. Daar neem je afscheid van, maar behoedzaam.”
Is het nog spannend, deze versoepeling? ,,Zeker. Het RIVM schat dat er duizenden extra ziekenhuisopnames te verwachten zijn als de 1,8 miljoen mensen die niet gevaccineerd of niet eerder besmet zijn geraakt alsnog ziek worden.
Jelleke: Vorig jaar in september was er niemand gevaccineerd en lagen er minder mensen in het ziekenhuis en IC. Nu zouden 1,8 miljoen mensen (waaronder kinderen die niet of nauwelijks ziek worden) voor duizenden opnames zorgen. De duizenden die er vorig jaar 2020 ook niet waren.

Het coronadebat op sociale media is al tijden ontspoord, inclusief oorlogsvergelijkingen en de roep om ‘tribunalen’ voor beleidsmakers. Maar ook in het parlement zijn partijen kritisch over ‘discriminatie en tweedeling’ die de QR-bewijzen in de hand zouden werken. Daarvan wil De Jonge niks weten. Als Forum-aanvoerder Thierry Baudet losgaat met complottheorieën over het coronavirus, keert de minister hem demonstratief de rug toe tijdens de politieke beschouwingen.
Jelleke: Thierry laat geen complottheorieën los, maar geeft met onderbouwde argumenten aan dat er iets anders aan ten grondslag van die maatregelen ligt.
Als je kleutergedrag laat zien zoals De Jonge "ik vind jou niet leuk, ik speel niet met jou" dan ben je geen volksvertegenwoordiger.


De CDA’er ziet dan ook geen ongelijke behandeling: de toegangstest blijft gratis, dus kan straks iedereen - ingeënt of niet - terecht in een bioscoop of restaurant. ,,We maken het nu juist mogelijk dat iedereen kan samenkomen. Dat is geen tweedeling, integendeel. En het interessante is: de beperkingen die we nog hebben, zijn vooral nodig omdat er een groep is die zich niet heeft laten vaccineren. Zij hebben de grootste kans anderen te besmetten en zelf besmet te raken.
Jelleke: Gevaccineerde mensen kunnen zelf nog steeds besmet raken en anderen besmetten. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat de Delta-variant zowel bij gevaccineerden als ongevaccineerden voor dezelfde viral load zorgt.

De injecties zijn gebaseerd op de Alpha variant en sindsdien is het virus al vele malen gemuteerd.
Omdat deze groep nog zo groot is, komt ook de toegankelijkheid van de zorg mogelijk weer in het gedrang. Dus laat ik duidelijk zijn: juist de groep niet-gevaccineerden keert zich het hardst tegen de coronabewijzen, terwijl dat systeem nu uitgerekend voor hén bedoeld is. We zitten met maatregelen omdat te veel mensen geen prik nemen.”Dat is de harde waarheid.”
Jelleke: De ongevaccineerden worden tot zondebok gemaakt, zodat eigen wanbeleid toegedekt wordt.

Maar is het wel een redelijk alternatief als je straks drie keer per week tientallen kilometers moet reizen voor een koffietje in het café of een theaterbezoek om de hoek? ,,We hebben veel testlocaties, we gaan naar een capaciteit van 400.000 tests per dag. Iedereen kan binnen dertig minuten rijden bij een testlocatie zijn. Het eerste weekeinde kan je ergens in een bepaalde regio nog wat meer wachttijd zien omdat vraag en aanbod niet precies aansluiten. Maar de capaciteit wordt enorm opgeschroefd. Is zo’n test dan een enorme beperking? Ik vind van niet. Het is een kleine moeite.”
Jelleke: Bij het laten uitvoeren van een test komen er stressfactoren om de hoek kijken. Ten eerste de test zelf. Naar de locatie zien te komen, niet te vroeg anders telt de test niet meer, vervolgens moet je de uitslag afwachten. Stress, want wat als die positief is dan kan het leuke uitje niet doorgaan. Teleurstelling voor de persoon maar eventueel ook bij het hele gezin.
Duidelijk is: als je je niet vaccineert, raak je zeer waarschijnlijk vroeg of laat besmet
Jelleke: Dat kun je niet zo stellen. In 2020 heeft het RIVM daar al onderzoek naar gedaan en daaruit bleek dat een huisgenoot maar 15% kans had op besmetting. Zelfs bij echtparen die samen in een bed sliepen. Daarbij hoeft besmetting niet te lijden tot ernstige ziekte, 98% heeft verkoudsheidsklachten.

Begrijpt u de vaccinweigeraars? Kent u ze uit uw eigen omgeving? ,,Nee, niet in mijn directe kring. Ik weet dat mensen soms bewust geen vaccin nemen. Ik respecteer dat, het is hun recht. Maar eerlijk gezegd begrijp ik het niet, nee. Daarvoor heb ik te veel leed gezien door dit virus. Ik ken duizend goede redenen om je te laten vaccineren en nul om het niet te doen.
Jelleke: nul reden? Bijwerkingen zoals myocarditis, bells pallsy die langdurig kunnen zijn en bij myocarditis kunnen lijden tot hart beschadigingen.

Ik ben minister van Volksgezondheid, niet de minister van ‘kijk maar wat je doet’. Ik voel het als mijn verantwoordelijkheid zoveel mogelijk mensen te beschermen. Ik moet eerlijk zijn over de feiten. En ik denk dat we met de vaccinatiegraad echt boven de 90 procent uit kunnen komen, zodat we ook van de maatregelen verlost kunnen raken.”
Het vertrouwen in de corona-aanpak is gedaald, ook in de Tweede Kamer slinkt de steun. Maar dat is geen reden uw eigen beleid of stijl te wijzigen? ,,Nee, die sentimenten horen volgens mij echt bij de vaststelling dat men klaar is met het virus, terecht ook. De rek is eruit. Daarom zetten we vandaag een grote stap, is veel van ons leven weer zo goed als normaal. Ik denk dat veel mensen ook nuchter redeneren: joh, als dit even nodig is, dan is dat zo.”
Jelleke: We leven al anderhalf jaar in een wereld van "alleen even dit" en "nog even volhouden"

U wilt nu geen einddatum noemen voor alle maatregelen, terwijl de vaccinatiegraad veel hoger is dan het aanvankelijke doel van 60 tot 70 procent voor groepsimmuniteit?
,,Met de deltavariant moeten we groepsimmuniteit gewoon afschrijven. Duidelijk is: als je je niet vaccineert, raak je zeer waarschijnlijk vroeg of laat besmet. Jelleke: Nogmaals besmetting lijdt niet meteen tot ziekte en ziekenhuisopname.
Als dat te snel gaat, riskeer je alsnog veel ziekenhuisopnames in korte tijd. Vandaar dat we stap voor stap, en eerst met het coronabewijs, versoepelen. Ondertussen gaan we door met vaccineren bij mensen die we eerst lastig bereikten, die twijfelen.
Jelleke: Die prikbussen kennen we en de manier waarop ze mensen benaderen is verkeerd. De medewerkers weten zelf niet eens wat ze inspuiten en kunnen daar geen informatie over geven.

We schatten dat zo’n 5 procent van de volwassenen echt niet wil en niet over te halen is. Maar voor iedere bovenarm werken we hard. We zitten nu op 82 procent van de volwassenen, we kunnen echt boven de 90 procent uitkomen.”
Jelleke: De vaccinaties worden geteld met de uitgeleverde flesjes aan de priklocaties. Worden de prikken die in de vuilnisbak belanden hier van afgehaald?

Veel mensen willen een eindpunt: 1 december is het klaar. Kan dat? ,,Zo eenvoudig werkt het niet. Dit virus is grillig. Ik wil best met het virus afspreken dat het 1 december klaar is, maar de regels van de biologie verzetten zich daar tegen. We doen alles zo tijdelijk mogelijk. Begin november bekijken we het opnieuw.”
Kunnen grote publieksevenementen wel weer straks, de sinterklaasintochten bijvoorbeeld? Of moeten we juist rekening houden met nieuwe winterlockdowns door enorme toenames?
,,Over die sinterklaasintochten: dat gaan we bekijken, dat is nu nog te vroeg om te zeggen. Over die mogelijke heftige stijging: helemaal uitsluiten kan je het niet, maar niets wijst er nu op dat nieuwe lockdowns nodig zijn. De bescherming tegen ziekenhuisopnames door de vaccins is echt indrukwekkend, van wel 95 tot 97 procent. Dat is iets om heel dankbaar voor te zijn.”
Jelleke: In de ziekenhuizen wordt niet geregistreerd wie er gevaccineerd is. Verder wordt er na een positieve corona test niet meer verder gezocht naar andere oorzaken. Wellicht zijn er ook minder mensen ziek door een eerder doorgemaakte COVID infectie!

De Jonge bekijkt centrale covidhospitalen

Om de normale zorg zoveel mogelijk door te laten draaien, heeft De Jonge de ziekenhuizen gevraagd om te kijken of coronazorg ook geclusterd kan worden in tijden van een nieuwe piek aan patiënten. Deze ziekenhuizen krijgen dan een speciale flexibele ‘coronavleugel’.
Jelleke: In 2020 waren reeds 2 noodhospitalen ingericht voor corona, die zijn echter afgebroken zonder dat er gebruik van is gemaakt. Verder is er ook een compleet ingerichte IC boot aangeboden, maar daar is ook geen gebruik van gemaakt.

De ziekenhuizen kunnen samen tot 1350 ic-bedden komen deze winter. Daarvan zijn honderden plekken nodig voor achterstallige ingrepen en planbare zorg, ook worden er 200 plekken nodig geacht voor een eventuele griepgolf.
Belangrijk is wel dat er niet meer dan 200 coronapatiënten een ic-plek nodig hebben, anders komt de planbare zorg of de griepcapaciteit in de knel.
Jelleke: In de afgelopen jaren zijn er al tijden geweest dat de IC's overvol lagen met grieppatiënten en de overige zorg uitgesteld moest worden. Dat heeft niets met deze "pandemie" te maken, maar alles met bezuinigingen van de afgelopen jaren.

Nu liggen er nog ruim 180 coronapatiënten op de intensive care, dus er is weinig buffer, beseft de minister. ,,Ik blijf zeggen: het overgrote deel van die mensen had er niet hoeven liggen als ze het vaccin genomen hadden.”
Jelleke: Nogmaals in de ziekenhuizen wordt er niet geregistreerd wie er wel of niet gevaccineerd is. Verder wordt je na 1 prik ook nog steeds gezien als ongevaccineerd.

Om toekomstige pandemieën beter te lijf te gaan, trekt het kabinet volgend jaar alvast 22 miljoen euro uit. Nederland wil - in EU-verband - meer zelfvoorzienend worden als het gaat om de productie van (grondstoffen voor) geneesmiddelen, persoonlijke beschermingsmiddelen en vaccins. ,,Ook de aansturing moet centraler. Het eilandenrijk waarin zorgverleners en GGD’en in een voortdurend overlegmodel zitten werkt niet in crisistijd. Dus we gaan een structuur maken waarin de 25 GGD’en en de capaciteitsplanning centraal worden aangestuurd bij zo’n A-ziekte.”
Jelleke: Corona met een IFR van 0,23% is niet te vergelijken met een A-ziekte zoals Ebola of Dengue.

Daarnaast komt er een nationale zorgreserve van enkele duizenden arbeidskrachten die in een crisis kunnen helpen.
Jelleke: Worden dan ook de mensen ingezet die zich nu hadden aangemeld, maar nooit zijn opgeroepen?

PDF van AD interview hier te downloaden.